Je kat veilig? Binnen, buiten of toch een kattenren?

00kat - Je kat veilig? Binnen, buiten of toch een kattenren?Veel mensen aarzelen om een kat aan te schaffen omdat ze hun kat enerzijds een gelukkig en normaal leven buiten gunnen, maar zich anderzijds zorgen maken over de veilig- en gezondheidsrisico’s buiten. Als u kiest voor veiligheid is uw kat niet per definitie veroordeeld tot een leven binnenshuis, er zijn ook andere oplossingen.

Een ‘binnenkat’ (een kat die zijn hele leven nooit buiten komt) past zich over het algemeen redelijk goed aan deze levensstijl aan, mits hij gezelschap en genoeg aandacht krijgt. Toch kleven er beperkingen aan een leven binnenshuis en kan het verre van ideaal zijn. Een oplossing waarbij een kat ook toegang heeft tot de tuin verdient de voorkeur.

Een omheinde leefruimte biedt veel voordelen. Veiligheid is één van de belangrijkste argumenten, maar er zijn er meer: geen angst meer voor verkeersongelukken, geen ruzie met buren omdat uw kat hun mooiste tuinplanten heeft uitgegraven, geen gevaar voor verwondingen door andere katten of roofdieren… Hoe hoger de risico’s voor u en uw kat, hoe groter de noodzaak om een afgesloten buitenverblijf te maken.

U heeft twee mogelijkheden: een hek om de tuin of een kattenren bouwen. De eerste mogelijkheid is dus om de tuin deels of geheel te omheinen zodat uw kat er niet uit kan. Een dergelijke omheining kan, met toestemming van uw buren, zo gemaakt worden dat het tegelijkertijd andere katten buiten uw tuin houdt. Dit is bijzonder nuttig als u veel last heeft van andermans katten die in uw tuin kornen graven. Bomen op de erfgrens en over het hek hangende takken vormen vaak het grootste probleem. Katten kunnen dan in een boom klimmen, over het hek springen en ontsnappen. Door slim te snoeien kunt u het uw kat moeilijker maken, maar dit is vaak niet afdoende om ontsnapping definitief te voorkomen.

Check Also

00GRAVEYZABRA - VIDEO - In natuur bedreigde Grévy zebra-veulen geboren in Beekse Bergen

VIDEO – In natuur bedreigde Grévy zebra-veulen geboren in Beekse Bergen

Heuglijk nieuws vanaf de savannes van Safaripark Beekse Bergen. Daar loopt namelijk sinds kort een …

00tuindierenindewinter - Tuindieren in de winter: zo helpt je ze om de koude dagen door te komen

Tuindieren in de winter: zo helpt je ze om de koude dagen door te komen

Welkom op dedierenwereld.nl. Binnenkort vindt u hier niet alleen al het nieuws over dieren, maar …

00hondlopendonker - Als je hond niet van lopen in het donker houdt

Als je hond niet van lopen in het donker houdt

Jouw hond uitlaten in het donker, het kan soms een waar avontuur zijn voor jou …