Ondanks vuurwerkverbod: Bijna geen hond vindt Oud & Nieuw leuk

00hondkerst - Ondanks vuurwerkverbod: Bijna geen hond vindt Oud & Nieuw leuk
Dit jaar is er vanwege de coronamaatregelen een vuurwerkverbod. Dat hoeft echter niet te betekenen dat er helemaal geen vuurwerk afgestoken wordt en daardoor is het belangrijk om alsnog je hond of kat te ondersteunen. Er wordt namelijk verwacht dat er meer illegaal vuurwerk (met hardere knallen) afgestoken zal worden. Daarnaast zoekt men dit jaar meer afgelegen gebieden op om tóch de knallers af te steken. Daardoor wordt het lastiger om een rustig plekje te zoeken!

Uit onderzoek onder hondenbaasjes blijkt dat 65% van de honden zich verstopt als er buiten vuurwerk wordt afgestoken. Voor veel honden is Oud & Nieuw dan ook een stressvolle periode, omdat ze bang zijn voor het vuurwerk. Niet alleen de harde knallen, maar ook de drukte rond de feestdagen kunnen ervoor zorgen dat je hond bang wordt en vuurwerkangst heeft.

Al in de weken voorafgaande aan Oud & Nieuw wordt er stevig geknald met vuurwerk, waardoor je hond angstig kan worden. Het is daarom belangrijk om tijdig te beginnen met de voorbereiding op de jaarwisseling. Begin alvast met angsttraining door bijvoorbeeld vuurwerkgeluiden af te spelen. Daarnaast kun je goed gedrag belonen, dat stimuleert je hond om vuurwerkgeluiden te associëren met iets leuks. Naast deze trainingen kun je tijdig starten met kalmeringsmiddelen.

Hieronder vind je meer informatie over de voorbereidingen op de jaarwisseling.

Eén van de beste manieren om stress bij je hond te voorkomen, is door hem te laten wennen aan de knallen. Dit kun je doen door regelmatig te trainen met vuurwerkgeluid. Zet bijvoorbeeld gedurende een paar minuten deze video aan. Je kunt hiermee spelen met het volume en de duur. Start bijvoorbeeld met een zacht volume voor een paar seconden en breid dit uit naar een steeds harder geluid gedurende een paar minuten. Op deze manier went je hond aan de geluiden.

  • Doe de gordijnen dicht en zorg voor achtergrondgeluid van muziek of televisie om het vuurwerkgeluid wat te dempen.
  • Laat je hond niet alleen tijdens het vuurwerk en gedraag je niet anders dan normaal.
  • Straf je hond niet gedurende het vuurwerk, maar geef ook niet te veel aandacht aan het angstige gedrag. Je kunt hiermee namelijk onbedoeld dit gedrag belonen en versterken.
  • Houd tijdens het uitlaten je hond aangelijnd. Ook in huis is het verstandig op te letten dat de hond niet onverwachts kan ontsnappen als hij schrikt.

Check Also

00hondlopendonker - Als je hond niet van lopen in het donker houdt

Als je hond niet van lopen in het donker houdt

Jouw hond uitlaten in het donker, het kan soms een waar avontuur zijn voor jou …

00ARTISAAP - Artis laat door leverkanker getroffen chimpansee Sabra inslapen

Artis laat door leverkanker getroffen chimpansee Sabra inslapen

Artis heeft Sabra, een van de vrouwelijke chimpansees (Pan troglodytes) op 34-jarige leeftijd geëuthanaseerd. De …

00olifantpairidaiza - Derde geboorte in twee jaar! Aziatische olifant geboren in Pairi Daiza

Derde geboorte in twee jaar! Aziatische olifant geboren in Pairi Daiza

De Aziatische olifant Soraya is in het dierenpark Pairi Daiza bevallen van haar eerste jong, …